keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Mallasleipä

Joulun kunniaksi pitihän se kokeilla, ja kun äitikin pääsi valittelemaan 
ettei mistään sitä tahdo löytää.
Tässä minun ihka ensimmäisessä versiossa ei juurikaan ole mitään omia mausteita,
en ole mallasleipään juurikaan aiemmin tutustunut. Sitten leipien ollessa uunissa satuin katsomaan telkkarista Sara la fountainin ohjelmaa, jossa hän valmisti mallaslimppua, johon tuli aprikoosia, kuminaa, rusinoita ym. Mutta sopiipahan muidenkin makupalettiin kun yksi leipä matkusti isän mukana joulumökille sukulaisten maisteltavaksi.

Mallasleipä


1 l piimää
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 dl tummaa siirappia
100 g sulaa voita
2 dl leipä- ja mämmimaltaita
4 dl ruisjauhoja
17 dl vehnäjauhoja

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liota tuorehiiva joukkoon.
Lisää suola, siirappi, maltaat ja jauhot.
Itse vaivasin taikinaa yleiskoneella, mutta kauaa se ei jaksanut taikinaa pyörittää joten lopun vaivaamisen tein käsin. (Sitkoa olisi saanut olla enemmän.)
Alustaessasi taikinaa lisää joukkoon sula voi.

Jätä taikina kohoamaan. Sitten jaa 3-4 yhtä suureen osaan ja pyörittele leivät leivinpaperin päälle kohoamaan tai voitele suorakaiteen muotoinen vuoka ja laita taikina sinne kohoamaan.

Paista 220 asteessa 30-40 minuuttia.

Halutessaan ennen paistoa voi leipien pintaan sivellä vesi-siirappiseosta.

Oikein maittavaa ja rauhallista joulua kaikille! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti